Čo si predstavíte pod pojmom „zdravá výživa“? Asi sa zhodneme na tom, že pre každého z nás to znamená niečo iné. Poďme sa spoločne pozrieť na „ilúzie“ v oblasti výživy, ktorými trpí ešte stále mnoho ľudí a ktorých je potrebné zbaviť sa. Predmetom tohto článku je odhaliť a poukázať na najčastejšie výživové omyly a návrh na ich riešenie.
Táto nesmrteľná dogma sa začala posledné roky úspešne vykoreňovať. A treba podotknúť, že právom! Existuje mnoho ľudí, ktorí jednoducho ráno po zobudení nepociťujú žiadny hlad a tento biologický signál je potrebné rešpektovať. Je úplne v poriadku jesť až vtedy keď pociťujete mierny hlad – čo môže trvať jednu, dve alebo tri hodiny.
Pokiaľ na raňajky nemáte dostatok času (z čoho môže vyplývať aj ich pochybná kvalita) je oveľa vhodnejšie konzumovať ich neskôr resp. v kľude. Ak máte pochybnosti a obavy z toho, že sa vám „spomalí“ metabolizmus tak aj tieto môžete zahodiť za hlavu – nejedna štúdia (1) potvrdzuje, že konzumácia malých porcií každé dve hodiny so sebou prináša oveľa viac problémov ako benefitov.
V prípade inej štúdie (2) koniec-koncov konzumácia malých porcií 6 krát denne viedla k oveľa nižšiemu pocitu sýtosti a plnosti ako konzumácia väčších porcií 3 krát denne. V prípade tohto výskumu (3) priniesli menšie a častejšie porcie ďalšie komplikácie.
Záver: Konzumujte raňajky pokiaľ máte ráno hlad. Pokiaľ hlad nemáte (alebo nemáte čas) – tak si ich vychutnajte neskôr. Jedzte keď ste hladní a prestaňte jesť keď sa cítite plní.
Ďalší „evergreen“, ktorý sa stal populárny vďaka zdanlivej logike tvrdenia, že kalórie skonzumované príliš neskoro už nedokážeme využiť ako energiu a premenia sa na zásobný tuk.
Pri chronických večerných „prejedačoch“ má toto opatrenie samozrejme efekt – otázkou je na ako dlho…
Správne zostavená večera je však nenahraditeľná v otázkach regenerácie a podpory vášho snaženia – či už sa jedná o redukciu tuku alebo o nárast kondície. Pokiaľ sa svoj problém snažíte riešiť pomocou pohybu tak si jednoducho nemôžete dovoliť nevečerať.
Tréning je však stimulom na zvýšené využitie prijatých živín a preto v tomto prípade musíte zabudnúť na tvrdenie – večeru daruj nepriateľovi. S tým súvisiaci progres a a napr. aj zrýchlenie kľudového metabolizmu pre vás môžu ostať navždy tabu – a to si predsa nemôžete dovoliť!
Záver: O tom ako veľmi sa adaptujete (zlepšíte) po tréningu, rozhoduje do veľkej miery potréningová výžive. Čo to znamená? Prevaha zeleniny, bielkovín a zdravých tukov + čím väčší problém s nadváhou tým menej sacharidov vo večerných hodinách.
Znie to celkom pravdepodobne však? Veci však nie sú také jednoduché ako sa na prvý pohľad zdajú – a vo výžive to platí dvojnásobne. Mýtus o pozitívach nízkotučných výrobkov a škodlivosti živočísneho tuku detailne mapuje aj tento článok. Tuk nie je hlavný vinník obezity ani v prípade, že je vašim favoritom fast-food a technologicky spracované potraviny. Jedná sa skôr o vzájomné pôsobenie a množstvo všetkých látok v zložení (soľ / cukor / tuk) ktoré sú „nadizajnované“ tak, aby vám nekonečne chutili a siahali ste po nich „ani neviete prečo.“
Vezmime si také mliečne výrobky na ktoré sme v našich zemepisných šírkach veľmi dobre adaptovaní. Salaše sú našou pýchou a my aj tam kupujeme trvanlivé kravské mlieko, ktoré je skutočne len atrapou výživovo hodnotnej potraviny. Ako dokladá táto štúdia (4) – Nasýtene tuky v mliečnych produktoch od zvierat z voľnej prírody nielenže nie sú rizikovým faktorom, ale môžu mať aj ochranný a preventívny efekt proti predčasnej úmrtnosti.
Stále tomu veríte len ťažko? Áno vajíčka sú taktiež v poriadku – na lavici obžalovaných v súvislosti zvýšeným rizikom srcovo-cievnych ochorení – viď rozsudok TU (5). Verím, že definitívne vás presvedčia výsledky rozsiahlej meta-analýzy (6), ktorá porovnávala výsledky 21 štúdií (takmer 350 000 zapojených osôb). Ako to dopadlo? Absolútne žiadne asociácie medzi konzumáciou nasýtených tukov a srdcovými ochoreniami.
Záver: Vnímajte tuky vo výžive v kontexte (vlastnej životosprávy) a naučte sa preferovať nespracované potraviny v ktorých nenájdete tzv. „zlé“ tuky. Pokiaľ bojujete s výkyvmi chutí a energie alebo návalmi hladu tak práve vhodné tuky vám môžu pomôcť vyriešiť váš problém. Ich obmedzovanie patrí medzi TOP výživové omyly.
Ďalšia tisíckrát opakovaná lož, ktorá sa stala „pravdou“. Rozmach cukru a sacharidových potravín ide ruka v ruke s démonizáciou tuku. Sladené odtučnené jogurty, všadeprítomné sušienky a „zdravé“ raňajkové cereálie resp. údajne ľahké jedlo vo forme cestovín s omáčkou – všetky tieto potraviny a ich dennodenná konzumácia vás dostáva do začarovaného kruhu. Toto bludisko má spoločných menovateľov ako je neustály hlad, výkyvy energie a pozornosti či estetické problémy.
Prečo by teda nemali sacharidové potraviny tvoriť prevahu na vašom tanieri? Systematická eliminácia tukov vo výžive na úkor spoliehania sa na cereálie má za následok vyššie uvedené problémy. Tak ako to dokladuje aj toto rozsiahle porovnanie štúdií (7).Sú to práve cereálie, ktoré úzko súvisia so zvýšením cholesterolu a zápalových markerov. Odvolávam sa na túto taliansku štúdiu (8)
Záver: Obmedzte konzumáciu spracovaných múčnych výrobkov a sladkostí (aj tých v BIO kvalite!). Zamerajte sa na maximálne 1-2 jedlá denne s obsahom koncentrovaných sacharidov / škrobov v prirodzenej forme prvopotravín – zemiaky, ryža, pohánka, strukoviny apod.
Ruku na srdce – koľkí z vás radi siahnu po sladkej vzpruhe pred tréningom, ktorú si ľahko obhájite so slovami: „Nevadí – veď to spálim!“ Toto tvrdenie je čiastočne dokonca správne avšak pre tých, ktorí sa snažia zmeniť svoje telesné zloženie v neprospech telesného tuku to nie sú dobré správy. Určite ste sa už aj vy stretli s touto vetou, ktorá patrí medzi veľmi populárne výživové omyly.
Tento typ jedla skonzumovaného pred tréningom výrazne vyprovokuje hormón inzulín (zodpovedný za zníženie vysokej hladiny cukru v krvi) a tým pádom automaticky zablokuje možnosť tvorby a získavania energie z tukových zásob. Vy vládzete, avšak „spálite“ prijatý cukor zatiaľčo neučíte vaše telo využívať tuk ako zdroj energie. Dosť krátkozraké čo myslíte…?
Sústreďte sa na výdatnú večeru (bod č.2), ktorá zabezpečí dostatok energie (glykogénu) pre výkon bez potreby „dopovať“ sa pred tréningom. Držte na uzde inzulín pre maximálne využitie tuku.
Záver: Zabudnite na všakovaké sladké pochutiny pred svojim tréningom. Sústreďte sa na pomalšie zdroje energie (známe sušienky z reklamy to nie sú), ktoré vám zabezpečia viac výsledkov a radosti z pohybu.
Rovnica príjem rovná sa výdaj je veľmi lákavým „matematickým“ riešením problémou s nadváhou. Na(ne)šťastie ani v tomto ohľade nie je všetko také jednoduché, pretože do hry vstupuje množstvo ďalších faktorov. Znižovanie energetického príjmu bez súčasného pohybu predstavuje pri chudnutí nekonečný príbeh.
Pohybová aktivita je kľúčom ku „výkonnému“ metabolizmu a neustále menej a menej jedla núti naše telo znižovať energetické nároky Telo sa zúfalo snaží udržať si svoje zásoby tuku (chce prežiť za každú cenu). Ďalšia z vecí, ktorú nemôžete prehliadnuť: nie je kalória ako kalória. Tých istých 500 kcal na tanieri (fruktóza / maslo / syr / čokoláda atď.) – môže ovplyvňovať organizmus na tisíc spôsobov. Telo sa snaží reagovať na akékoľvek zmeny hmotnosti buď zvýšením pocitu hladu a/alebo znížením energetického výdaju.
Záver: Nepýtajte sa: „O koľko menej jedla musím zjesť, aby som mal/a XY kg“ ale hľadajte odpoveď na to: „Aký stupeň kondície musíte dosiahnuť, aby vaše telo vyzeralo dobre!“
Z množstva rozhovorov s ľuďmi som nadobudol poznatok, že veľmi veľa z nich hľadá akési „tajomstvo zdravej výživy“. Je veľmi atraktívne objaviť niečo čo priam zázračne pomôže vyriešiť situáciu a stav, ktorý bol zanedbávaný celé roky. Našťastie – žiadne takéto tajomstvá neexistujú a akékoľvek snahy o ich objavenie či prezentáciu sú len snahou o dezinformácie a vzbudenie pozornosti v cieľovej skupine produktu alebo „novej diéty“.
Pokiaľ sa v časopise dočítate o magickom postupe, ktorý vám zabezpečí krajšie telo a menej kilogramov prakticky „bez námahy“ tak vedzte, že niečo nie je v poriadku. Premýšľajte v súvislostiach a vytvárajte si svoj vlastný úsudok ohľadom výživy aj životosprávy. Cieľom každého / každej z nás by malo byť naučiť sa pracovať s informáciami v kontexte vlastného životného štýlu a životosprávy. Netreba zabúdať, že práve všeobecne platné odporúčania v praxi najčastejšie zlyhávajú. Častokrát kvôli tomu, že ich interpretácia je len povrchná a očakávania až privysoké.
Záver: Drvivá väčšina krátkodobých riešení prináša dlhodobé problémy (jo-jo efekt prípadne ťažšie poškodenia metabolizmu). Snažte sa prispôsobiť výživový smer sebe a neprispôsobujte sa vy jemu. Vyberte si jednoducho to čo vám funguje a vzdelávajte sa každý deň aspoň 30 minút.
Chcete vedieť čo majú spoločné všetky výživové smery a čo robiť, aby ste si boli istí, že nič nepokazíte? Čo teda máte konzumovať? Pozrite sa na video nižšie a spoznajte jednoduché inštrukcie, ktoré obchádzajú všetky výživové omyly.
Na vašej ceste zlepšovania vlastnej životosprávy vám držím palce! V prípade otázok využite diskusiu pod príspevkom alebo nižšieuvedené kontakty.
Ak si myslíte, že je tento článok užitočný podporte ho zdieľaním so svojimi známymi.
Nenávidím spam rovnako ako Vy!
ZDROJE: